marți, iunie 10, 2014

Edge of Tomorrow (2014) - Feel Good Tuesday

Posted by Horia on marți, iunie 10, 2014 in , , , , , | No comments
 
Anul acesta a fost unul destul de slab din punct de vedere al filmelor de actiune si doar 4 productii ( din acest gen ) au reusit sa ma impresioneze : ( ordine complet aleatorie ) 300 Rise of an Empire, RoboCop, Need For Speed si Edge of Tomorrow.  
 
Asa ca nu cred ca puteam sa gasesc vreun alt film care sa descrie perfect topica zilei noastre de marti. Edge of Tomorrow este combinatia perfecta intre actiune si comedie, fara sa exagereze la niciun capitol ( actiune ametitoare, glume proaste sau faza dramatice ce o dau in penibil ).  
 
Filmul este o adaptare dupa romanul "All you need is kill" de Hiroshi Sakurazaka si prezinta un viitor  apropiat in care Terra este atacata de o specie de extraterestii, numita Mimics. Povestea este centrata pe maiorul William Cage, ce este trimis in batalia decisiva dintre omenire si Mimics, desi el n-a fost niciodata pe front. Pentru ca si-a amenintat generalul, este trimis cu forta in lupta si isi pierde gradul de maior, fiind considerat drept tradator. Ajuns in toiul bataliei, el este omorat, dar se trezeste din nou si reia aceeasi zi  ( over and over again, dupa cum ar spune americanul ).   

Recenziile pozitive sunt adevarate ( poate doar putin exagerate ) si au dreptate, Edge of Tomorrow este filmul perfect de actiune, iar laudele merg direct catre scenaristi. Au fost capabili sa scrie un scenariu foarte bine gandit si foarte intens ce contine atat elemente care tin spectatorul cu sufletul la gura, dar si cateva momente comice, la care publicul isi poate descreti fruntea. Singurul lucru care m-a dezamagit putin a fost lipsa emotiei, iar relatia de iubire dintre protagonisti a fost foarte putin dezvoltata, iar inevitabilul sarut dintre cei doi a fost fortat si exagerat.

Efectele sunt foarte frumoase si foarte naturale. Mimicsii par rupti din realitate, iar detaliile ce tin de structura lor sunt foarte bine evidentiate. Si costumele soldatilor sunt create superb si dau dovada de inventivitate din partea designerilor.  

Actingul este la inaltime pentru un film de acest gen. Emily Blunt este superba si carismatica, iar Tom Cruise, ei bine, pot spune ca s-a nascut pentru acest rol. 

In conclzie : chiar daca nu e chiar asa original, asa cum se zice ( sunt multe elemente din Source Code si Groundhog day ) Edge of Tomorrow a reprezentat pentru mine o surpriza placuta. Va sfatuiesc sa mergeti sa-l vedeti si va garantez ca nu va veti pierde cele doua ore degeaba. De la mine, EoT primeste nota maxima pentru un film de actiune. 

  8/10

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu