marți, mai 06, 2014

Feel Good Tuesday : Filth (2013)

Posted by Horia on marți, mai 06, 2014 in , , , , | No comments

Bruce Robertson e un poliţist fanatic şi corupt, care e pe punctul de a obţine o promovare şi nu va lăsa nimic să-i stea în cale. I se dă cazul unei crime brutale şi presiunea pe care o simte să găsească făptaşul e mare fiindcă are colegi competitivi, care ar dori să-i fure promovarea, printre care Ray Lennox. În loc să-i dea bice în rezolvarea crimei, Bruce se preocupă cu împroşcarea colegilor cu noroi şi cu uneltiri prin care să-i întoarcă pe unii împotriva altora şi, astfel, să-i ţină departe de promovarea lui. Bruce seduce neveste de-ale colegilor sau le dă în vileag secretele compromiţătoare. Nimic nu e indecent pentru el. ( sursa : CineMagia )

Filth e dovada ca filmele englezesti sunt superioare ( din toate punctele de vedere ) filmelor hollywoodiene. Au un simt rafinat cand vine vorba de povesti satirice si ironice despre societatea din ziua de azi. Un exemplu asemanator ar fi Bronson, care caracterizeaza perfect starile de nebunie prin care poate trece orice persoana. Revenind, Filth aduce in discutie o poveste trista ( presarata cu momente de umor de calitate ), ce demonstreaza altor filme cum ar trebui sa arate o comedie neagra.

Marile avantaje ale filmului sunt scenografia, scenariul si prestatia actorilor. E destul de greu sa ecranizezi un roman ca Filth, iar tot meritul e al regizorului care a avut imaginatia sa portretizeze lumea haotica a lui Bruce.

Un alt factor important ce a facut din Filth un film bun este James McAvoy. E pur si simplu briliant! Se transforma intr-o persoana rea si misogina ( iar asta e destul de ciudat, tinand cont ca McAvoy e cunoscut drept un mielusel al Hollywood-ului ), si desi are toate insusirile negative care pot exista in personalitatea unei persoane, ajungi sa-l simpatizezi si sa-l compatimesti ( nu dau spoilere, va las sa vedeti cu ochii vostrii ). 

Si inainte de finalul recenziei, as vrea sa mentionez ca Filth seama destul de mult ca prezentare si poveste cu The Wolf of Wall Street, dar consider ca one-man-show-ul oferit de McAvoy este mai bun decat filmul lui Scorsese.

In concluzie : ganditi-va la Filth ca la o cursa de roller-coaster, care te ameteste, te vrajeste si te distreaza. Si ca la orice cursa de acest gen, parca mai vrei sa te dai odata imediat ce ajungi la finish. 




                                                 Nota : 9/10


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu