vineri, martie 14, 2014

Closer to the Moon (2014)

Posted by Horia on vineri, martie 14, 2014 in , , , , , | 1 comment
Rar apar filme cu adevarat bune, care pot fi considerate de arta si care minuneaza spectatorul.
Ultima productie al lui Nae Caranfil si-a lasat amprenta aceasta asupra mea si mi-a aratat motivul real pentru care iubesc filmele.  

Closer to the moon ia spectatorul si il plaseaza in Bucurestiul comunist din anul 1959, si  ii prezinta propria varianta a "Marelui jaf comunist", intr-o maniera plina de umor. Autorii jafului: patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte; dar în aşteptarea execuţiei sunt “invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară!  

Pe masura ce minutele filmului trec, spectatorul devine mai curios, pentru ca firul narativ ( desi stim toti cum se termina ) este destul de imprevizibil, iar detaliile despre personaje si despre scopul jafului pe care cei 5 l-au faptuit, apar treptat in cele 8 capitole. De asemenea, Nae Caranfil a prezentat perioada comunismului intr-un mod infrumusetat, stilizat si plin de magie. Closer to the Moon te asoarbe in poveste si te face sa uiti de viata cotidiana timp de 2 ore. 

La inceput am avut mici dubii legate de distribuirea in rolul principal feminin a Verei Farmiga, pentru ca nu mi se pare ca este o actrita buna, dar in acest film a fost superba. Plina de naturalete si de senzualitate, ea s-a potrivit de minune cu sarmantul Mark Strong. As indrazni sa zic ca sunt cele mai bune roluri din cariera lor. De asemenea si Harry Lloyd in rolul tanarului cameraman se descurca onorabil.  
In concluzie : poate fi considerat un blockbuster romanesc sau un film de arta, dar cert este ca, Closer to the Moon e una dintre cele mai bune pelicule romanesti realizate vreodata si il proclama pe Nae Caranfil drept cel mai bun regizor roman al momentului. 
                                       
                                                                 Nota : 9/10

Un comentariu:

  1. Horia, mi-a placut comentariul tau. Dovedeste preocupare, maturizare si faptul imbucurator ca exista dorinta de educare a unui gust cinematografic in randul tinerilor cinefili.
    Mi-a placut dezvaluirea din debutul articolului:"[filmul] mi-a aratat motivul real pentru care iubesc filmele". Comentariul personal, direct este preferatul meu.Cum ai aflat d efilm si ce asteptari aveai inainte sa inceapa? Dar inainte de ultimul capitol?
    Sunt cateva observatii, prin care permite-mi sa-ti sugerez dezvoltarea articolului tau:
    1. spui la inceput de "asteptarea executiei" - remarca ce sporeste suspanul cititorului si curiozitatea pentru film - dar care nu este ancorata in nicio analiza off-screen a momentului relatat in film: fiind un fapt real, nu ai fost curios sa afli mai multe detalii reale, sau - daca le cunosti - nu ar fi interesant sa prezinti cateva cititorului, ca sa potentezi interesul pentru vizionarea filmului?
    2. ai incheiat elogiativ: "[filmul] e una dintre cele mai bune pelicule romanesti realizate vreodata si il proclama pe Nae Caranfil drept cel mai bun regizor roman al momentului". Bum! Dar nu spui nimic sau aproape nimic despre tehnica de filmare, despre scenariu, in afara de impartirea lui pe capitole si de jocul actoricesc. Faptul ca filmul te-a impresionat e grozav. Cum ai putea sa iti edifici cititorii despre motivele filmice ale entuziasmului tau...
    3. O observatie personala, pe care o fac din perspectiva cunoscatorului de istorie: Filmul nu spune absolut nimic de modul in care comunistii au preluat puterea, despre represiunea generalizata - ba inca lasa sa se inteleaga ca represiunea ii viza mai ales pe evrei, care, ironia sortii, au trecut inainte de 1945 prin Holocaust. Intrebarea mea este: esti de acord cu viziunea scenariului asupra evenimentelor care au dus la "jaful" din 1959? Cu ce informatii istorico-politice pleci de la film? Nu trebuie sa impartasesti punctul meu de vedere, dar poti da mai multa vigoare stilului de comentator prin atingerea si documentarea punctelor "fierbinti" din punct de vedere istoric ale filmului si a punctelor "tari" ale filmului din punct de vedere cinematografic.
    4. Alerta gramaticala: verifica acordul dintre subiect si al patrulea predicat din prima fraza!! In rest, ai scris elegant, aerisit, usor de citit, plin de sentiment. Bravo si la multe articole! Asa se naste un comentator de film!

    RăspundețiȘtergere