miercuri, februarie 19, 2014

Nebraska (2013)

Posted by Horia on miercuri, februarie 19, 2014 in , , , | No comments


In fiecare an, printre filmele nominalizate la Oscar, se gaseste o mica bijuterie, care-ti da senzatia ca inca se mai pot face productii simple, sincere si fara ajutorul efectelor speciale.

Dupa o poveste "emotiononta" a unui sclav care a fost tinut in captivitate timp de 12 ani; dupa o escrocherie in stil american; dupa dezmatul unui lup; dupa o poveste de dragoste necomformista; dupa peripetiile unui capitan atacat niste somalezi nemancati; dupa aventura unui bolnav de SIDA si dupa o misiune in spatiu ( n-am vazut inca Philomena ) se regaseste aceasta poveste emotionanta despre un batranel ( Woody Grant ), fost alcoolic, care primeste o scrisoare in care este instiintat ca a castigat un premiu consistent de un milion de dolari. Desi familia ii spune ca e o farsa, el tot insista sa plece in Lincoln, Nebraska pentru a ridica premiul. Intr-un final, fiul lui mai mic ( David Grant ) se ofera sa-l duca cu masina, oferindu-i astfel, o calatorie minunata, menita sa-i apropie din nou pe cei doi.

Tragi-comedia lui Alexander Payne ( Sideways, The Descendants ) pare la prima vedere un film usor si relaxant, dar in spatele povestii se ascunde o drama de familie, emotionanta. Scenariul contine multe momente amuzante si pline de ironie ( ex. : sapca pe care o poarta
la final Woody ), care se alterneaza cu cele emotionante.

Asistam la o prestatie actoriceasca de nota 10 din partea lui Bruce Dern si din partea actritei June Squibb. Marea surpriza este Will Forte (actor cunoscut din Saturday Night Live), care joaca foarte bine in rolul lui David.

In concluzie :  Un film despre relatiile din tata si fiu, despre viata simpla pe care o duc oamenii din zonele rurale si despre lucrurile simple ale vietii. Nebraska se afla in top 5 filme ale anului 2013 si este cel mai bun film de la premiile Oscar fara niciun dubiu.

                                          Nota : 9/10



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu